Lidhje

Para 15 korrikut, çfarë lloj periudhe përgatitjeje për grusht shteti kaloi FETO?

Për përpjekjen e pabesë për grusht shteti të 15 korrikut 2016, gjëja më e rëndësishme për t'u theksuar është se procesi përgatitor për këtë grusht shteti ishte shumë më i gjatë, më historik, i organizuar, shumëdimensional, i lidhur nga jashtë dhe më sekret nga sa mendohej më parë. Prandaj, kur shohim atë që ndodhi para 15 korrikut, megjithëse kemi të dhëna shumë të rëndësishme si ngjarjet e 17 dhe 25 dhjetorit që mund të shoqërohen me grushtin e shtetit, dihet se ky proces filloi të kryhej në një mënyrë më sistematike që nga fillimi i viteve 2010.

Kur kthehemi në periudhat e mëparshme, hasim grushtin e shtetit postmodern të 28 shkurtit 1997 dhe grushtin e shtetit ushtarak të 12 shtatorit 1980. Kur analizohen këto dy ngjarje të udhëhequra nga ushtria, shihet se FETO doli nga të dyja ngjarjet e paprekur në një mënyrë negative dhe madje fitoi pushtet, legjitimitet dhe autoritet nga këto ngjarje. Kështu, FETO filloi të vendoste gurëthemelet e procesit që çoi deri në 15 korrik nga këto periudha dhe vazhdoi planet e saj afatgjata të grushtit të shtetit në fshehtësi dhe izolim të madh.

Një aspekt tjetër i procesit të përgatitjes së grushtit të shtetit të FETO-së është se ai u hartua në një mënyrë të organizuar dhe shumëdimensionale. Një aspekt tjetër i rëndësishëm i procesit të grushtit të shtetit të 15 korrikut është se FETÖ ishte në kontakt dhe dialog me fuqitë e huaja gjatë përgatitjeve për grushtin e shtetit.

Pikat e lartpërmendura tregojnë se FETÖ filloi fazat përgatitore të procesit që çuan në grushtin e shtetit të 15 korrikut në një fazë shumë të hershme dhe pati një periudhë përgatitjeje shumë më të organizuar dhe sistematike të grushtit të shtetit sesa mendohej më parë. Megjithëse FETO ka intensifikuar përgatitjet e saj për përpjekjen e pabesë të grushtit të shtetit, duke marrë parasysh strukturën komplekse të organizatës dhe sfondin e saj historik të gjatë, është e mundur të kuptohet ajo që ndodhi gjatë përpjekjes së grushtit të shtetit vetëm duke u kthyer në të kaluarën. Edhe pse organizata mbajti takime për muaj të tërë me të ashtuquajturit "imamë" në krye të Forcave të Armatosura Turke dhe anëtarë të organizatës të infiltruar në Forcat e Armatosura Turke vitin e kaluar, këto përgatitje pak para grushtit të shtetit në fakt përbënin fazën përfundimtare të aktiviteteve sekrete dhe qëllimeve afatgjata të një organizate që është vendosur në ushtri për gati dyzet vjet.

Një nga karakteristikat më të rëndësishme të procesit të përgatitjes së grushtit të shtetit të FETÖ-s më 15 korrik është sekreti i saj. Në fakt, FETO ka përvetësuar sekretin si një kurs themelor veprimi jo vetëm në përgatitjet e grushtit të shtetit, por edhe në pothuajse të gjitha aktivitetet e saj, duke demonstruar kështu se është një organizatë hije ose paralele me tendenca perëndimore.

Aktivitetet e FETO-s, veçanërisht përpjekja për grusht shteti, janë kryer në fshehtësi, gjë që ka çuar gjithashtu në transformimin e anëtarëve të organizatës në individë me axhenda të fshehura dhe personalitete të dyfishta. Kështu, FETÖ është shndërruar pothuajse në një shoqëri sekretesh. Një nga aspektet më të rëndësishme të procesit të përgatitjes së grushtit të shtetit të FETO-s është stili i organizuar dhe shumëdimensional i aktivitetit të organizatës. Është vërejtur se organizata mobilizoi shumë anëtarë në të njëjtën kohë dhe siguroi që këta militantë të vepronin në mënyrë të sinkronizuar gjatë kryerjes së çdo veprimi, veçanërisht gjatë përpjekjes për grusht shteti. Një nga aspektet më kritike të procesit të përgatitjes së grushtit të shtetit të FETO-s janë lidhjet ndërkombëtare të organizatës. Prandaj, organizata nuk mbështetej vetëm në burimeT e brendshme; kur ishte e nevojshme, ajo merrte mbështetje nga vendet me të cilat kishte vendosur kontakte më parë, dhe kur ishte e nevojshme, preferonte të vepronte së bashku duke i përfshirë drejtpërdrejt këto vende. Përsëri, pak para përpjekjes për grusht shteti, figurat kryesore që do të luanin një rol në grusht shteti shkuan jashtë vendit shumë herë, përgatitjet që përbënin degën e jashtme të lëvizjes u përfunduan dhe më në fund plani i grushtit të shtetit u miratua nga udhëheqësi i organizatës, Fetullah Gülen, dhe përpjekja për grusht shteti u nis. Kur të gjitha këto pika vlerësohen së bashku, është e qartë se FETO gjithmonë e ka mbajtur grushtin e shtetit në axhendën e saj dhe gjithmonë ka qenë në gatishmëri të lartë sikur një përpjekje për grusht shteti të ishte e afërt, veçanërisht në vitet menjëherë pas themelimit të saj dhe veçanërisht në vitet pas vendosjes së saj në organizatat ushtarake dhe policore. Përndryshe, as aftësia e FETO-s për të tentuar një grusht shteti në një periudhë të shkurtër kohore dhe as aktivitetet e saj të paligjshme, siç është ngulitja e saj në ushtri për vite me radhë, nuk mund të shpjegohen.

XS
SM
MD
LG